آموزش در ترکیه از ۶ سالگی شروع میشود که در سه مقطع ابتدایی یا ایلک اُکول، میانی یا اُرتا اُکول و دبیرستان یا لیسه بصورت مساوی هر کدام ۴ سال زمان میبرند. ثبتنام دانشآموزان در مقاطع ابتدایی و میانی اجباری است. عدم حضور دانشآموز در مدرسه موجب پیگرد قانونی والدین میشود.
علوم اصلی مانند: ریاضی، علومطبیعی و زندگی اجتماعی و موسیقی آموزش داده میشوند. مبنای آموزش و یادگیری فعالیتهای کلاسی است. میزان فهمیدن در تشخیص معلم برای ورود به کلاس بالاتر حائز اهمیت است.
مقاطع تحصیلی
· مقطع ابتدایی
هدف از تحصیلات ابتدایی این است که هر کودکی دانشاولیه، مهارتها، رفتارها و عادتهای خود را برای تبدیل شدن به یک شهروند خوب کسب کند. مطابق با مفاهیم اخلاقی ملی تربیت شود و برای زندگی و سطح تحصیلات بعدی به صورت موازی آماده گردد.
· مقطع راهنمایی
دروس تدریسی، شامل علوم تاریخ و جغرافیا و ادبیات زبان ترکی است. دروس متن محور هستند. در این مقطع بسته به میزان نمرات در امتحانات شاید دانشآموز مجبور به گذراندن مجدد برخی دروس باشد.
· دبیرستان:
برای ورود به مدارس ممتاز، دانشآموز ان باید در آزمون شرکت کنند. در این دوره علاوه بر زبان انگلیسی، زبان آلمانی، فرانسه و عربی تدریس میگردد. دروس تخصصی مثل فیزیک، شیمی، بیولوژی و ادبیات و فلسفه و تاریخ و اقتصاد حجم زیادی از ساعات تدریس را در بر میگیرند که اساس بر مطالعه در طول ترم گذاشته میشود.
هدف از تحصیلات متوسطه آمادهسازی دانشآموزان برای آموزش عالی، حرفه، زندگی و تجارت متناسب با علاقه است.
انواع مدارس در ترکیه
مدارس در ترکیه به چهار دسته اصلی تقسیم میشوند که عبارتند از:
- مدارس دولتی که هزینه تحصیل در تمام مقاطع غیر از پیشدبستان در آنها برای کلیه کودکان از جمله اتباع ترکیه و خارجی رایگان است و نخبگان به مدارس دولتی میروند.
- مدارس خصوصی یا کالج که دارای امکاناتی مانند استخر شنا، سالن تئاتر، اتاق موسیقی، آزمایشگاه و تجهیزات به روز برای تدریس و کلاسهای فوق برنامه علمی و هنری و برگزاری اردوهای مفصل دانشآموزی هستند که هزینه آنها بیش از ۱۵ هزار لیر است وشامل مقطع مهدکودک تا دبیرستان میباشند. ساعات حضور دانشآموز در آنها بیشتر از مدارس دولتی است.
- مدارس خارجی که اغلب تحتنظر سفارت یا آموزشوپرورش کشور دیگری میباشند.
- مدارس موسوم به جنبش گولن شبکهای از مدارس خصوصی یا نیمهخصوصی است که به شدت بر آموزش در زمینههای علوم، فنآوری، مهندسی و ریاضیات تأکید دارند و بسیاری از دانشآموزان با بورسیه کامل تحصیل میکنند.
دبیرستانها انواع مختلفی دارند که عبارتند از:
· مدارس آنادولو:
مدارسی هستند که در کنار انگلیسی به تدریس آلمانی و فرانسه به انتخاب دانشآموز میپردازند تدریس بر مبنای قبولی دانشآموزان در امتحان ورودی دانشگاه می باشد. زبان تدریس ترکی است.
· مدارس فَن بیلیملَر:
تاکید این مدارس بیشتر روی ورود دانشآموزان به رشتههای پزشکی و مهندسی و علوممحض است. در این مدارس تاکید روی زبان انگلیسی بیشتر است.
· مدارس امام هاتیب یا مدارس مذهبی:
روی ارزشهای دینی و پرورش مبلغین مذهبی بنا شدهاند و عربی، دینی و اخلاقیات از اصلیترین دروس مورد تدریس میباشد.
· مدارس ورزش:
برای ورود به رشتههای دانشگاهی مرتبط با تربیت بدنی و ورزش دانشآموز میپذیرند. اصلیترین شرط ورود به این مدارس گذراندن آزمون سلامت جسمانی میباشد.
· هنرستانها:
در ترکیه بسیار معتبر و متنوع هستند و برای تمامی رشتههای فنی، امکانات فراوانی در نظر گرفته شده است.